Θέσπιση Εθνικού Κέντρου Εξωστρέφειας

Θέσπιση Εθνικού Κέντρου Εξωστρέφειας

Αρ. Πρωτ. 9062/13.01.2011

Προς Υπουργούς:

- Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

- Πολιτισμού & Τουρισμού

Η θέσπιση και λειτουργία ενός Εθνικού Κέντρου Εξωστρέφειας, αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, των εγχώριων παραγωγών και των εθνικών εξαγωγών. Η στήριξη και ενίσχυση της εθνικής μας εξωστρέφειας αποτελεί μονόδρομο και η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οφείλει να δράσει άμεσα και να περάσει από το επίπεδο των εξαγγελιών στην πράξη.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, οι αρμόδιοι Υπουργοί για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, απασχολούνται κυρίως με τις μετονομασίες του υπουργείου που αναλαμβάνουν και όχι επί της ουσίας με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση.

Το καλοκαίρι, η τότε αρμόδια Υπουργός, προχώρησε στην ανακοίνωση μέτρων στήριξης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων από τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. μέσω του προγράμματος «Στήριξη στην Πράξη». Αρκετούς μήνες μετά, το πρόγραμμα όχι μόνο δεν προχώρησε στην πράξη, αλλά ο νέος πλέον αρμόδιος Υπουργός το προσπέρασε, ανακοινώνοντας νέο πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ, και 70 εκατ. ευρώ  του Ταμείου Εξωστρέφειας για τη στήριξη των εξαγωγών.

Τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμούν οφειλές ύψους 500 περίπου εκατ. ευρώ του ελληνικού δημοσίου προς τους εξαγωγείς. Στη δυσχερή οικονομική θέση των Ελλήνων εξαγωγέων, έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν από τον κόλαφο της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Είναι λυπηρό να έχουμε έναν πλούτο τοπικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, τοπικά προϊόντα διαφήμιση για τον πολιτισμό, την παράδοση και τον τουρισμό της χώρας μας. Προϊόντα όπως η μαστίχα, οι ελιές, το λάδι, το κρασί, ο κρόκος Κοζάνης, η φέτα, το μέλι, ροφήματα και μπαχαρικά της ελληνικής υπαίθρου, και να μην μπορούμε ως χώρα συντονισμένα να τα εξάγουμε, να τα διαφημίσουμε και να κατακτήσουμε τις διεθνείς αγορές με τα ελληνικά προϊόντα. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της αδυναμίας της χώρας μας να προασπιστεί στην πράξη την εθνική ταυτότητα των ελληνικών προϊόντων, που σήμερα πωλούνται σε άλλες μεσογειακές χώρες, για να εξάγονται στη συνέχεια με τις δικές τους ετικέτες.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας για τη στήριξη των Ελλήνων εξαγωγέων που αντιμετωπίσουν κρίσιμα προβλήματα βιωσιμότητας;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την προώθηση και ενίσχυση της εικόνας της χώρας μας μέσω των εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων;

Απαντήσεις Υπουργείων